Meten van stress op werk: Hersenfabriek biedt slimme aanpak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geschreven door: Petra Westerhof

Petra is psycholoog bij de Hersenfabriek. Ze leert mensen anders te kijken naar stress en om slimme stappen te zetten voor meer energie.
Stress | Zakelijk | Ziekteverzuim

Meten van stress op het werk: Hersenfabriek biedt een effectieve aanpak


Stress op de werkvloer is een groeiend probleem dat zowel medewerkers als werkgevers raakt. Om stress effectief te kunnen aanpakken, is het essentieel dat werkgevers de mate van stress binnen hun organisatie goed kunnen meten. Voor het meten van stress worden standaardmethoden zoals vragenlijsten, gesprekken, verzuimcijfers, observaties en medische testen veel gebruikt, maar deze hebben hun beperkingen.

In deze blog bespreken we deze methoden en hun tekortkomingen. We leggen uit hoe de vernieuwende aanpak van de Hersenfabriek niet alleen een effectievere manier voor het meten van stress biedt, maar ook methoden om stress direct te verminderen.

Meten van stress: standaardmethoden

Er zijn verschillende methoden voor het meten van stress op de werkvloer. De meest gebruikte zijn:

Vragenlijsten

Vragenlijsten zoals de Job Stress Survey (JSS) en de Perceived Stress Scale (PSS) zijn populair omdat ze eenvoudig uit te voeren zijn en snel inzicht geven in hoe medewerkers hun stress ervaren. Ze brengen stressniveaus, oorzaken en mogelijke gevolgen in kaart.

Gesprekken

Individuele gesprekken of groepsinterviews geven diepgaand inzicht in specifieke stressfactoren waarmee medewerkers te maken hebben, zoals werkdruk of problemen met collega’s.

Verzuimcijfers

Hoge verzuimcijfers kunnen een teken zijn van stressgerelateerde gezondheidsproblemen. Veel verzuim kan wijzen op hoge stressniveaus, werkdruk of andere stressfactoren.

Observatie

Leidinggevenden kunnen gedragsveranderingen en prestaties van medewerkers observeren om een indruk te krijgen van stressniveaus. Verminderde productiviteit, een toename in fouten en conflicten kunnen tekenen van stress zijn.

Hoewel deze methoden waardevolle informatie opleveren, hebben ze een belangrijke beperking: ze zijn sterk afhankelijk van de zelfrapportage van medewerkers. Dit heeft een groot nadeel: stress wordt hierdoor pas opgemerkt als de impact al groot is. Hoe komt dat precies?

Het verschil in tijd tussen ervaren en biologische stress

Een groot nadeel van bovenstaande methoden is dat ze vaak een vertekend beeld geven van wanneer stress daadwerkelijk begint. Medewerkers merken en rapporteren hun stress vaak pas maanden nadat hun stresssysteem al uit balans is geraakt. Hierdoor ondernemen werkgevers en medewerkers vaak pas actie wanneer stress al negatieve gevolgen heeft voor gezondheid en productiviteit. Hoe mooi zou het zijn als je eerder kunt meten dat de mate van stress te veel wordt?

Het uit balans raken van het stresssysteem verloopt vaak ongemerkt en heel geleidelijk. De tijd tussen het uit balans raken van het stresssysteem en het moment dat klachten zichtbaar worden, kan variëren. Deze periode hangt af van hoe intens en langdurig de stressfactor is, hoe goed iemand met stress kan omgaan en hoeveel steun die persoon ervaart. Bij kortdurende, intense gebeurtenissen, zoals een ongeluk of verlies, kunnen klachten meteen optreden. Veel vaker gaat het bij medewerkers om langdurige stressoren, zoals werkdruk of uitdagingen in de privésfeer. Klachten zullen dan geleidelijk ontstaan en kunnen maanden of zelfs jaren op zich laten wachten.

Meten van stress via het stresssysteem: een effectievere aanpak!

De Hersenfabriek biedt een vernieuwende oplossing voor het meten van stress op de werkvloer: in plaats van te vertrouwen op zelfrapportages, richten we ons op het direct meten van het stresssysteem. Door fysieke stressindicatoren zoals hartslag en hartslagvariabiliteit (HRV) te meten, kunnen we al vroeg signalen van disbalans opmerken, vaak nog voordat medewerkers klachten ervaren.

Hoewel sommige bedrijven al medische testen gebruiken voor het meten van stress, zoals het meten van bloeddruk en hartslag, schiet deze aanpak vaak tekort:

Momentopname

Deze tests geven alleen inzicht op één meetmoment, terwijl stressniveaus gedurende de dag sterk kunnen wisselen.

Beperkt inzicht

Medische testen geven geen inzicht in de oorzaken van stress, waardoor het lastig is om gerichte oplossingen te ontwikkelen.

Meten van stress: de aanpak van de Hersenfabriek

Het programma van de Hersenfabriek biedt de volgende voordelen voor het meten van stress:

Meerdaagse metingen

Metingen die 24 uur per dag plaatsvinden, geven een volledig beeld van de variaties in stressniveaus door de dag heen, in plaats van een enkele momentopname.

Dagboekfunctie

Een bijbehorende app helpt medewerkers om duidelijk het verband te zien tussen hun activiteiten en hun stressniveaus, zodat ze kunnen ontdekken wat hun stresssysteem activeert of juist tot rust brengt.

Inzicht en praktische handvatten

Deze metingen geven medewerkers en werkgevers direct inzicht in stressniveaus, waardoor er gerichte stappen kunnen worden genomen om de balans te verbeteren en stress effectief aan te pakken.

Het meten van stress zorgt voor vroegtijdig signaleren van stress

Het meten van stress heeft als voordeel dat een disbalans in het stresssysteem vroegtijdig herkend kan worden. Dit biedt meerdere voordelen zowel voor medewerkers als werkgevers:

Voorkomen van gezondheidsproblemen

Door stress vroeg te herkennen, kunnen gezondheidsproblemen zoals burn-out, depressie en hartziekten worden voorkomen. Dit zorgt voor gezondere medewerkers die beter kunnen presteren.

Verhoogde productiviteit

Minder stress leidt vaak tot hogere productiviteit en meer betrokkenheid. Medewerkers kunnen zich beter focussen en zijn gemotiveerder als ze minder last hebben van stress.

Lagere verzuimcijfers en ziektekosten

Vroege interventies verlagen verzuim en voorkomen langdurige uitval. Dit bespaart kosten die gepaard gaan met ziekteverzuim en behandelingen.

Betere medewerkersbetrokkenheid

Wanneer medewerkers merken dat hun welzijn serieus wordt genomen, voelen zij zich gesteund en gewaardeerd. Dit verhoogt hun werktevredenheid en loyaliteit aan de organisatie.

Effectievere interventies

Door stressbronnen vroeg te identificeren, kunnen werkgevers gerichte en effectieve maatregelen nemen, zoals aanpassingen in de werkomgeving, persoonlijke coaching of andere vormen van begeleiding die de balans snel kunnen herstellen.

Meten van stress: conclusie

Het meten van stress op de werkvloer is van groot belang. Traditionele methoden zoals vragenlijsten, gesprekken, verzuimcijfers en observatie bieden nuttige informatie, maar hebben ook beperkingen. Omdat deze methoden afhankelijk zijn van zelfrapportages, wordt stress vaak pas herkend wanneer het probleem al vergevorderd is.

De Hersenfabriek biedt een innovatieve oplossing door direct het stresssysteem te meten, waardoor een disbalans vroegtijdig wordt ontdekt. Deze aanpak heeft verschillende voordelen, zoals het voorkomen van gezondheidsproblemen, een hogere productiviteit, lagere verzuimcijfers, meer medewerkersbetrokkenheid en effectievere interventies.

Wil jij deze nieuwe, effectieve aanpak voor het meten van stress op jouw werkvloer?

Neem contact met ons op. We komen graag langs voor een kop koffie om de mogelijkheden te bespreken!

Interessant? Volg ons!

Volg ons op onderstaande kanalen voor meer informatie en regelmatige updates!

Blijf geïnspireerd!

Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen en blogs? Laat dan hieronder je gegevens achter. We sturen je maandelijks de nieuwste ontwikkelingen in interessante updates.

Meer artikelen

Ons programma

Inzicht met onze rapportages

Door slimme groepsrapportages krijg je anoniem inzicht in de energiebalans van je team.

Minder ziekteverzuim

Door inzicht via onze metingen, kun je eerder ingrijpen. En hoe eerder je ingrijpt, hoe minder ziekte.

Sneller terug aan het werk

We helpen bij het herstellen van de energiebalans van jouw medewerkers. Door een sneller herstel kunnen de werkzaamheden ook sneller worden hervat.

Share This

Deel dit artikel

en breng jouw netwerk op de hoogte!