Heb je vragen?

Misschien vind je het antwoord op je vraag hier al.
We gaan verder in op veelgestelde vragen. Toch nog een vraag? Neem dan contact op.

Het programma

Wat krijg ik als ik dit programma bestel?

Wanneer je het programma bestelt krijg je:

1. Een meetapparaat
Met een klein apparaatje kun jij je hartslag meten. Ook krijg je een USB-C kabel om het apparaatje op te laden en elektroden (50 stuks). Het meetapparaat gebruik je drie maanden.

Na drie maanden nog meer metingen uitvoeren?
Dat is mogelijk. Je kunt telkens voor de periode van drie maanden een verlenging aanvragen. De kosten voor elke verlengingsperiode bedragen 75 euro (inclusief 50 elektroden en verzendkosten).

LET OP: Het is na een verlenging niet meer mogelijk om de borg terug te ontvangen.

2. Toegang tot een app 
Deze app gebruik je om de metingen uit te voeren en in te zien. Je houdt per dag bij wat je doet, zodat je na iedere meting kunt zien wanneer je echt herstelde, wat jou energie kostte en hoe de balans hiertussen was.

3. Deelname aan het online programma
Dit programma helpt jou op basis van jouw meting en scores om beter te begrijpen wat er eventueel mis gaat in je stresssysteem en waar mogelijke verbeterpunten liggen.


4. Deelname aan vier workshops

Tijdens deze workshops helpen we je op weg en zetten we je aan het denken. We geven je tips en helpen je met de stappen die jij het beste kunt gaan zetten. Ook zorgen we dat jij met jouw persoonlijke plan aan de slag kunt.

 

Kost het mij veel tijd om het programma te volgen?

Je kunt zoveel tijd besteden aan het programma als je zelf wilt.
Praktisch gezien valt het qua tijdsinvestering mee en het doel van het programma is dat je uiteindelijk minder tijdsdruk en meer rust zult gaan ervaren.
Tegelijkertijd is het wel zo dat als je geen tijd zou nemen om te meten, de kennis op te doen, adviezen te lezen en dingen anders te doen, je vermoedelijk ook niet zoveel uit het programma zult halen.

Online programma
Het programma bevat diverse korte video’s over stress, slaap en bewegen. Je start met een vijfdaagse meting van je stresssysteem. Dit kost geen extra tijd, behalve het dagelijks bijhouden van je activiteiten in het dagboek.

Afhankelijk van je scores krijg je adviezen om dingen anders te doen. Bijvoorbeeld:

  • je avond of dag anders indelen,
  • vaker rust inplannen op een manier die voor jou effectief is,
  • dagelijks een oefening doen of
  • activiteiten die je stresssysteem sterk activeren anders aan gaan pakken.

Hoeveel tijd dit kost, is afhankelijk van het advies en welke keuzes je voor jezelf maakt. Je kan dit stuk van het programma meer zien als een bibliotheek met opties waar we richting in geven en waar je zelf onderbouwde keuzes in kan maken, dan een vastomlijnd programma.

Je kan het programma op je eigen moment volgen.
We hebben geprobeerd het hele programma zo laagdrempelig mogelijk te houden. In simpele taal, zo kort als het kan en dus ook geschikt om even op een vrije dag of avond te kijken. Er zitten ook een aantal podcasts in om onderweg of tijdens een wandeling te beluisteren.

Workshops
Het programma wordt ondersteund met vier workshops van 1,5 – 2 uur. Deze kun je fysiek of online volgen.

 

Hoe beschermen jullie mijn privacy?

We begrijpen hoe belangrijk privacy is, vooral als het gaat om persoonlijke en medische gegevens. Daarom nemen wij de bescherming van jouw privacy zeer serieus.

Gegevens die we verzamelen
Voor het uitvoeren van het programma hebben we een aantal gegevens van jou nodig, zoals:

  • Naam en e-mailadres.
  • Fysiologische gegevens, zoals hartslag en andere informatie uit de metingen van het stresssysteem.


Hoe we omgaan met deze gegevens

Wij doen er alles aan om zorgvuldig om te gaan met deze informatie. Dat betekent:

  • Strikte beveiliging: Onbevoegden hebben geen toegang tot persoonlijke of medische gegevens.
  • Zorgvuldige verwerking: Gegevens worden alleen gebruikt voor het analyseren van metingen en het opstellen van rapportages.


Privacy in de app
Wat betreft de metingen in de app wordt de privacy gewaarborgd via onze softwarepartner. Bij het aanmaken van jouw account in de app wordt je gevraagd om akkoord te gaan met hun service en privacy voorwaarden.

  • In deze voorwaarden staat dat het voor de analyse van de metingen en rapportage noodzakelijk is om persoonlijke data als hartslag, ziekte en medicatie te verzamelen. Persoonlijke gegevens worden hiervoor gebruikt.
  • Je hebt altijd volledige toegang tot jouw gegevens via de app, ook na afloop van het programma.
  • De privacyvoorwaarden van onze softwarepartner vind je ook hier: https://www.firstbeat.com/en/privacy/


Inzage in gegevens

  • Tijdens een lopende meetperiode kunnen wij de meetgegevens inzien om analyses en adviezen te geven.
  • Na afloop van de meetperiode hebben wij geen toegang meer, tenzij je hier expliciet toestemming voor geeft.


Bescherming en geheimhouding

  • Jouw gegevens worden nooit zonder toestemming gedeeld met derden.
  • Wij zijn gebonden aan een wettelijke geheimhoudingsplicht en behandelen deze gegevens strikt vertrouwelijk.


Gebruik van gegevens na het programma

De meetgegevens worden uitsluitend gebruikt voor evaluatie van het programma en om de effectiviteit op algemeen niveau te meten.

 

Hoe kan ik dit programma inzetten binnen mijn organisatie?

Ben je een leidinggevende of HR manager en wil je graag het programma inzetten in jouw organisatie of afdeling? Neem dan contact met ons op. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit programma in te zetten en deze bespreken we graag met jou.
Vul het contactformulier onderaan de website in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

 

Ik heb een burn-out, kan ik deelnemen aan het programma?

Dit kan juist heel goed!

Ons programma is niet alleen preventief, maar ook heel geschikt voor mensen die al last hebben van stress- of burn-outklachten.

  • Het geeft waardevolle inzichten en praktische handvatten die helpen om de energiebalans sneller te herstellen en het werk weer op te pakken.
  • Omdat iedereen een uniek stresssysteem heeft, laten de metingen precies zien wat jou energie kost en wat juist helpt om te herstellen.
  • Dit maakt het makkelijker om bewuste keuzes te maken en minder snel over je grenzen te gaan.
  • Je leert oplossingen te vinden die écht werken en zo ondersteunt ons programma op een persoonlijke en effectieve manier!


Aanvulling op behandeling bij psycholoog

Het is echter wel belangrijk om te beseffen dat bij mensen met ernstige burn-outklachten dit programma geen vervanging is van behandeling bij een psycholoog of coach.
Het kan echter wel een goede aanvulling zijn op deze behandeling omdat de meting van jouw stresssysteem heel goed kan laten zien bij welke situaties jouw stresssysteem geactiveerd wordt:

  • Dit kunnen bepaalde activiteiten zijn,
  • maar ook situaties waarbij negatieve emoties als frustratie, boosheid of verdriet naar voren komen.
  • Of negatieve gedachten als “dat lukt me nooit” of “ik mag geen fouten maken”.

Deze gevoelens of gedachten kunnen dan een basis vormen in de gesprekken met de psycholoog of coach.

 

Ik gebruik medicatie, kan ik het programma volgen?

Omdat de stressmeting is gebaseerd op de (gemiddelde) hartslag en de variatie tussen hartslagen, wordt bij gebruik van de volgende medicatie geadviseerd om GEEN stressmeting uit te voeren omdat de analyse dan niet betrouwbaar is:

  • Bij gebruik van bètablokkers. Bètablokkers verlagen het hartslagniveau en voorkomen dat de hartslag toeneemt tijdens inspanning (of zware stress).
  • Bij gebruik van allergie- of astmamedicatie. Deze medicatie kan de hartslag verhogen.

Ook in de volgende gevallen wordt geadviseerd GEEN stressmeting uit te voeren:

  • Bij personen met een ernstige hartaandoening of aanhoudende aritmie (hartritmestoornissen).
  • In het geval van schildklierproblemen die niet goed onder controle zijn met medicatie, kan een verhoogde activatiestand te zien zijn. De analyse kan dan niet betrouwbaar zijn. Wanneer de medicatie (weer) goed is ingesteld is het WEL mogelijk een meting uit te voeren.
  • Personen onder de 16 jaar kunnen geen stressmeting uitvoeren.
  • Zwangerschap is geen belemmerende factor voor de meting, maar het vergelijken van de resultaten met referentiewaarden wordt afgeraden. Na het eerste trimester van de zwangerschap kunnen fysiologische veranderingen (bijv. verhoogde hartslag en hormonale veranderingen) al significant zijn bij de interpretatie. Veranderingen tijdens de vroege zwangerschap en mogelijke misselijkheid enz. kunnen ook van invloed zijn op de resultaten. De hartslag van het kind heeft geen invloed op het hartslagsignaal van de moeder, dus zwangerschap heeft geen invloed op de hartslagintervalmeting.
Ik heb een medische aandoening, kan ik wel meedoen?

Omdat de stressmeting is gebaseerd op de (gemiddelde) hartslag en de variatie tussen hartslagen, wordt in de volgende gevallen geadviseerd om GEEN stressmeting uit te voeren omdat de analyse dan niet betrouwbaar is:

  • Bij personen met een ernstige hartaandoening of aanhoudende aritmie (hartritmestoornissen).
  • Bij gebruik van bètablokkers. Bètablokkers verlagen het hartslagniveau en voorkomen dat de hartslag toeneemt tijdens inspanning (of zware stress).
  • Bij vormen van astma waarbij je op vaste basis gebruik maakt van astmamedicatie. Deze medicatie kan de hartslag verhogen.
  • Bij allergieën waarbij je op vaste basis gebruikt maakt van allergiemedicatie. Deze medicatie kan de hartslag verhogen.
  • In het geval van schildklierproblemen die niet goed onder controle zijn met medicatie, kan een verhoogde activatiestand te zien zijn. De analyse kan dan niet betrouwbaar zijn. Wanneer de medicatie (weer) goed is ingesteld is het WEL mogelijk een meting uit te voeren.

Ook in de volgende gevallen wordt geadviseerd GEEN stressmeting uit te voeren:

  • Personen onder de 16 jaar kunnen geen stressmeting uitvoeren.
  • Zwangerschap is geen belemmerende factor voor de meting, maar het vergelijken van de resultaten met referentiewaarden wordt afgeraden. Na het eerste trimester van de zwangerschap kunnen fysiologische veranderingen (bijv. verhoogde hartslag en hormonale veranderingen) al significant zijn bij de interpretatie. Veranderingen tijdens de vroege zwangerschap en mogelijke misselijkheid enz. kunnen ook van invloed zijn op de resultaten. De hartslag van het kind heeft geen invloed op het hartslagsignaal van de moeder, dus zwangerschap heeft geen invloed op de hartslagintervalmeting.
Ik zit in de overgang, kan ik het programma dan wel volgen?

In het programma zitten geen specifieke delen over hormonale veranderingen rondom de overgang. De analyse van de metingen en adviezen die in het programma gegeven worden, zijn gewoon van toepassing, ook al spelen er hormonale wisselingen die effect hebben.

 

Bestellen / versturen / retourneren

Hoe en wanneer ontvang ik mijn bestelling?

Heb je gekozen voor fysieke workshops?
Dan zul je het meetapparaat bij de eerste workshop van ons ontvangen.


Heb je gekozen voor online workshops?

We streven ernaar om jouw meetapparaat binnen een week na bestelling aan je verstuurd te hebben. Mocht je na een week nog niets hebben ontvangen, neem dan gerust contact met ons op.

Kan ik het programma na aankoop nog retourneren?

 Het is mogelijk om de aankoop te annuleren tot 14 dagen na aankoop van het programma. Je ontvangt dan je aankoopbedrag terug. Dit kan zonder opgave van redenen.

De volgende punten zijn hierbij belangrijk te noemen:

1. Indien je op het moment van annuleren al een aantal onderdelen van het programma hebt gebruikt, zal daarvoor een bedrag in rekening worden gebracht dat evenredig is aan dat deel van het programma dat je hebt gebruikt. Dat betekent dat naar evenredigheid van de totaalprijs een redelijk bedrag aan jou in rekening wordt gebracht. Nog niet nagekomen onderdelen zullen niet in rekening worden gebracht. Bijvoorbeeld: wanneer je voor je annulering al een meting hebt verricht of een workshop hebt gevolgd, worden de kosten daarvan niet door ons terugbetaald. Bij inschrijving ga je akkoord met die voorwaarde, die ook wel ‘akkoord met starten tijdens herroepingsperiode wordt genoemd’. 

2. Jij als gebruiker zal ons zo spoedig mogelijk op de hoogte brengen van het annuleren van de aankoop door een mail te sturen naar: [email protected] onder vermelding van je naam en adres.

3. Zo spoedig mogelijk nadat wij in kennis zijn gesteld van het annuleren van de aankoop, zullen wij dit per e-mail aan jou bevestigen.

4. Het is aan jou als gebruiker om te kunnen bewijzen dat het annuleren tijdig en conform de afspraken is gebeurd.

5. Indien op het moment van annuleren al een meetapparaat aan jou is geleverd, dient deze binnen zeven dagen na annulering te worden teruggeleverd. De kosten daarvan komen voor jouw rekening. Indien het meetapparaat niet tijdig wordt teruggeleverd, wordt de door jou betaalde borg niet terugbetaald. Indien het meetapparaat in een mindere staat wordt teruggeleverd dan waarin deze aan jou is geleverd, wordt de borg ook niet terugbetaald.

6. Wij zullen het bedrag dat betaald is zo spoedig mogelijk en uiterlijk binnen 14 dagen na annulering aan jou terugbetalen. De onder punt 1 genoemde kosten en/of de borg in het geval van de onder punt 5 genoemde situatie, worden indien van toepassing, van het bedrag afgehaald. 

Lees ook onze Algemene voorwaarden met betrekking tot dit punt (Artikel 5).

 

Wat zijn de kosten van het programma?

De kosten voor het programma zijn 495 euro inclusief BTW. Hiervoor krijg je drie maanden lang:

  • Een meetapparaat waarmee jij je stresssysteem kunt meten.
  • Toegang tot een app om de metingen uit te voeren en in te zien.
  • Deelname aan het online programma.
  • Vier workshops (fysiek of online) van 1,5-2 uur.

Borg
We vragen naast deze 495 euro een borg van 115 euro voor het meetapparaat.

Na drie maanden nog meer metingen uitvoeren?
Dat is mogelijk. Je kunt telkens voor de periode van drie maanden een verlenging aanvragen.
De kosten voor elke verlengingsperiode bedragen 75 euro (inclusief 50 elektroden en verzendkosten).

LET OP: Het is na een verlenging niet meer mogelijk om de borg terug te ontvangen. Het meetapparaat wordt dan jouw eigendom. Je kunt verlengen of later opnieuw activeren zo vaak als je wilt, telkens voor het bedrag van 75 euro per drie maanden.

 

Kan ik mijn werkgever vragen om de kosten te betalen?

Het is zeker aan te raden om je werkgever te vragen de kosten voor het programma te betalen. Dit programma heeft als doel de balans in jouw stresssysteem te herstellen en/of te verbeteren. Hiermee verklein je de kans op uitval door stressgerelateerde klachten (preventie) en/of vergroot je de kans om je werkzaamheden sneller weer op te pakken wanneer je wel uitgevallen bent op je werk. Je werkgever is hiermee gebaat omdat dit hem minder ziektekosten zal opleveren.

Mogelijk is er vanuit jouw CAO een Persoonlijk Keuze Budget beschikbaar. Vraag bij je werkgever na of jij dit budget kunt gebuiken voor het volgen van dit programma.

Indien er in jouw bedrijf/CAO geen sprake is van een Persoonlijk Keuze Budget, dan heeft jouw afdeling wellicht wel een opleidingsbudget. Vraag dan bij jouw werkgver na of je dit programma vanuit dat budget kunt volgen.

 

Zijn de kosten van het programma aftrekbaar van de belasting?

Als ondernemer of ZZP-er is het in sommige gevallen mogelijk om de kosten van deze cursus af te trekken van de belasting.

Een opleiding of cursus die relevant is in jouw branche en bedoeld is om jouw vakinhoudelijke kennis te verbreden is aftrekbaar als bedrijfskosten. Je mag ook de te betalen btw aftrekken. Reis- en verblijfskosten kunnen worden afgetrokken tot een maximum van € 1.500.

Wanneer kosten worden gemaakt om nieuwe kennis op te doen, zijn deze niet aftrekbaar als zakelijke kosten.

Let op: De belastingdienst omschrijft niet alles even uitgebreid. Het komt daarom neer op een eigen interpretatie. Ons advies is ten alle tijde om bij je eigen accountant of de Belastingdienst na te vragen hoe je de regels voor jouw bedrijf moet interpreteren.

 

Wanneer krijg ik mijn borg terug?

Heb je gekozen voor fysieke workshops?
Dan kun je het meetapparaat bij de laatste workshop inleveren. Wij zullen het meetapparaat controleren en indien deze in goede orde door ons is ontvangen, dan krijg je de borg van ons terug.

Heb je gekozen voor online workshops?
Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het terugsturen van het meetapparaat. Het apparaat moet binnen vier maanden na aankoopdatum van het programma in ons bezit zijn.

Je kunt het gebruikte meetapparaat terugsturen naar het volgende adres:

Hersenfabriek
Seramstraat 27
8022 NM Zwolle

Vermeld hierbij altijd je naam en adres zodat wij weten wie het apparaat heeft teruggestuurd. De kosten voor het retourneren zijn voor jou als gebruiker. Wil je zeker weten dat deze bij ons aankomt, verstuur het dan aangetekend.

Teruggave borg:
Is het apparaat binnen vier maanden na aankoopdatum bij ons in goede orde ontvangen, dan krijg je de borg van ons terug. We betalen dit terug op het rekeningnummer waarmee je betaald hebt. Voor apparaten die stuk zijn of later dan vier maanden na aankoopdatum worden teruggestuurd, zal geen borg teruggegeven worden.

 

Het meetapparaat

Hoe betrouwbaar zijn de metingen?

De metingen worden uitgevoerd met behulp van een meetapparaat dat is ontwikkeld door onze softwarepartner. In onderstaande artikelen wordt meer uitgebreid ingegaan op de wetenschappelijke achtergrond van het meetapparaat.

https://www.firstbeat.com/en/science-and-physiology/science-background/

https://www.firstbeat.com/en/science-and-physiology/white-papers-and-publications/

 

Is jullie meetapparaat anders dan een sporthorloge zoals een Garmin of Fitbit?

Jazeker, ons meetapparaat verschilt op de volgende belangrijke punten:

Nauwkeurige en betrouwbare metingen
Het meetapparaat dat wij gebruiken geeft een veel nauwkeuriger en betrouwbaarder beeld dan sporthorloges als Garmin en Fitbit. Sporthorloges als Garmin en Fitbit meten de bloedstroom onder de huid en daarmee indirect de hartslag. Dit kan minder nauwkeurig zijn, vooral bij hoge intensiteit van beweging, snelle polsbewegingen, of als het apparaat niet strak genoeg om de pols zit. Dit leidt tot minder betrouwbare metingen.
Het meetapparaat dat wij gebruiken zit met twee elektroden op de huid geplakt en meet direct de hartslag. Het is hierdoor veel minder gevoelig voor beweging en levert meer betrouwbare data op.

Beter inzicht en duidelijke handvatten voor verandering
Wat dit meetapparaat echt anders maakt, is dat je leert zien welke factoren van invloed zijn op jouw scores. Welke activiteiten kosten je energie en welke doen jouw accu opladen? Hoe komt het dat je slaap minder herstellend was? Dit wordt mogelijk gemaakt door:

  • Het invullen van een dagboek: hiermee kan een directe koppeling gemaakt worden tussen de meting en de factoren die daarop van invloed zijn.
  • Uitgebreide rapportages: na een meetperiode krijg je een uitgebreide rapportage met scores op stress&herstel, slaap, bewegen en energieniveau. Je metingen worden goed in beeld gebracht en gekoppeld aan je dagboek.
    Dit maakt dat jij meer inzicht krijgt in je eigen stress en energiebalans en geeft duidelijke handvatten om daar verbetering in aan te brengen.

Een Garmin of Fitbit geeft meer globale resultaten, heeft geen mogelijkheid tot het invullen van een dagboek en levert een minder uitgebreide en duidelijke rapportage. Hierdoor krijg je minder inzicht en weet je niet precies op welke vlakken jij verbetering aan moet brengen.

 

Kan het meetapparaat gedragen worden in het (zwem)bad of de douche?

Het apparaat kan niet tegen water, dus bij het zwemmen (of douchen) moet je het afdoen. Je krijgt voldoende extra elektroden, dus na het zwemmen (of douchen) kan je het meetapparaat weer opplakken en gaat de meting vanzelf weer verder.
In de grafiek in de app zal de periode waarin het meetapparaat niet gedragen werd zichtbaar worden als een wit segment.

Probeer het meetapparaat wel zo spoedig mogelijk na het zwemmen (of douchen) weer op te plakken om deze periode zo kort mogelijk te houden en daarmee de analyse van de meting zo min mogelijk te verstoren.

 

Zijn al je vragen beantwoord?

Dat hopen we! Mis je informatie of kom je er niet uit? Neem contact op en laat het ons weten.