Bieden jullie een ADHD-behandeling zonder medicijnen?

Dat klopt, neurofeedback is een ADHD-behandeling zonder medicijnen. ADHD wordt meestal behandeld met medicatie en gedragstherapie. Maar inmiddels wordt steeds meer bekend dat het ook mogelijk is om ADHD te behandelen zonder medicatie.

Dat is goed nieuws, want niet voor iedereen is de behandeling met (alleen) medicatie geschikt. Soms blijven klachten bestaan ondanks het gebruik van medicatie. Sommige mensen ervaren veel klachten als de medicatie uitgewerkt raakt. Ook zijn er soms bijwerkingen. Ten slotte zijn er mensen die het geen prettig idee vinden dagelijks medicatie te moeten gebruiken. Dan kan neurofeedback als behandeling bij ADHD zonder medicatie misschien uitkomst bieden.

 

Effectiviteit van neurofeedback als ADHD-behandeling zonder medicijnen

Er heeft al veel onderzoek plaatsgevonden naar de effectiviteit van neurofeedback bij ADHD. En de resultaten zijn goed: een ADHD-behandeling zonder medicijnen is mogelijk met neurofeedback. Inmiddels heeft de American Academy of Pediatrics (AAP) op basis van wetenschappelijk onderzoek de conclusie getrokken dat voor neurofeedback evenveel wetenschappelijk bewijs is als voor een behandeling met medicatie. Uit de richtlijnen die de AAP twee keer per jaar uitbrengt, blijkt dat zij neurofeedback als net zo effectief waarderen als een behandeling met medicatie.

Een aantal studies hebben aangetoond dat de effecten lange tijd blijven bestaan. Het blijvende effect van neurofeedback zou een extra reden kunnen zijn om deze ADHD-behandeling zonder medicijnen te overwegen.

 

Resultaten van neurofeedback bij ADHD

Neurofeedback als ADHD-behandeling zonder medicijnen geeft grotendeels dezelfde effecten als de effecten die met medicatie worden bereikt. Gedacht kan worden aan:

 

 • Verbetering van aandacht en concentratie
 • Minder impulsiviteit en hyperactiviteit
 • Een rustiger gevoel in het hoofd
 • Beter aan te sturen en corrigeerbaar op gedrag
 • Minder boosheid
 • Verbeteringen van het slaappatroon
 • Beter kunnen beginnen en stoppen met taken
 • Minder vergeetachtig worden

 

Medicijnen voor ADHD en neurofeedback

Er zijn veel mensen die ADHD willen behandelen zonder medicijnen. Ook zijn er mensen die op dit moment wel medicatie gebruiken zoals methylfenidaat (Ritalin of Concerta), maar daar graag mee zouden willen stoppen. Gebruik jij of jouw kind op dit moment medicijnen? Deze kunnen gewoon gebruikt blijven worden tijdens de behandeling met neurofeedback. Als er vooruitgang wordt gemerkt door de neurofeedbackbehandeling, kan medicatie indien gewenst worden afgebouwd. Dit gebeurt wel altijd in overleg met de arts die de medicijnen voorschrijft.

 

Andere voorbeelden van een ADHD-behandeling zonder medicijnen

Neurofeedback is niet de enige behandeling voor ADHD zonder medicijnen. Ook met een dieet kun je ADHD behandelen zonder medicatie. Van de diverse mogelijkheden die er zijn is neurofeedback echter de methode waar de meeste wetenschappelijke onderbouwing voor is.

 

Kennis maken?

Wil je weten of neurofeedback voor jou mogelijk is? Neem gerust contact op om een afspraak te maken voor een intake of een vrijblijvend kennismakingsgesprek! Meer lezen over wat neurofeedback is en hoe het werkt bij ADHD, kan op de desbetreffende pagina’s.

 

Over ons

 • Vernieuwende behandelvorm
 • Heldere uitleg
 • Inzichtelijke vooruitgang
 • Geen bijwerkingen
 • Persoonlijk!