Hoe kan ik beter slapen?

Slaapproblemen komen veel voor. Sommige mensen hebben er al hun hele leven last van. Op latere leeftijd komen slaapproblemen meer voor. Ook bij klachten zoals stress, angst, ADHD en depressie komen slaapproblemen voor.

De vraag ‘hoe kan ik beter slapen?’ wordt ons regelmatig gesteld. We helpen mensen met neurofeedback om beter te leren slapen. Daarnaast zijn er nog meer dingen die je kunt doen om beter te slapen. Op de vraag ‘hoe kan ik beter slapen?’ zijn dus meerdere antwoorden mogelijk.

 

Hoe neurofeedback kan helpen om beter te slapen

Slaapproblemen blijken samen te kunnen gaan met afwijkende patronen van hersenactiviteit. Deze afwijkende patronen zijn te meten met een QEEG-meting. Uit onderzoek blijkt dat deze afwijkende patronen niet alleen tijdens de slaap te zien zijn, maar vaak ook overdag. Met een QEEG-meting kunnen we deze in beeld brengen. We gebruiken de QEEG-meting om een advies te geven of neurofeedback kan helpen.

Een behandeling met neurofeedback houdt in, dat je leert om de hersenactiviteit te beïnvloeden. Doordat deze oefening regelmatig wordt herhaald, verandert de hersenactiviteit langzaam. Hierdoor kunnen mensen weer beter gaan slapen.

Als je meer wilt lezen over hoe neurofeedback werkt of over onze werkwijze, kijk dan op de betreffende pagina.

 

Welke andere dingen kan ik doen om beter te slapen?

Kleine veranderingen kunnen het proces om beter te slapen ondersteunen. Een aantal daarvan zijn:

 

  • Dagelijks om dezelfde tijd naar bed gaan
  • Niet teveel naar beeldschermen kijken voor het slapen gaan
  • Een vast ritueel aanhouden voor het slapen gaan
  • Medicatie van de (huis)arts gebruiken of melatonine slikken

 

Veel mensen ervaren dat deze aanpassingen maar ten dele of af en toe helpen om beter te slapen. Vaak speelt de zorg om niet in slaap te kunnen vallen, vroeg wakker te worden of niet diep genoeg te slapen ook een rol. Als slaapproblemen immers langere tijd bestaan, kun je steeds minder slaap missen om overdag nog goed te functioneren. Tijdens een neurofeedbackbehandeling komen dit soort patronen vaak ook aan de orde en proberen we ze te doorbreken.

 

Is neurofeedback een cursus beter slapen?

Neurofeedback is geen cursus om beter te slapen, maar een op de persoon aangepaste training om beter te leren slapen.

 

Meer lezen

Lees meer over neurofeedback bij slaapproblemen op de betreffende pagina. Contact opnemen om vragen te stellen of een afspraak te maken mag ook! 

Over ons

  • Vernieuwende behandelvorm
  • Heldere uitleg
  • Inzichtelijke vooruitgang
  • Geen bijwerkingen
  • Persoonlijk!