Kan neurofeedback thuis worden uitgevoerd?

Neurofeedback vindt bij de Hersenfabriek altijd in de praktijk plaats. Neurofeedback thuis uitvoeren is om verschillende redenen, welke hieronder worden uitgelegd, niet mogelijk.

 

EEG-apparatuur

Voor neurofeedback is EEG-apparatuur met bijbehorende software nodig. Deze apparatuur en software is erg kostbaar en bovendien pas goed te gebruiken na een uitgebreide scholing. Alleen om deze reden al is goede neurofeedback thuis niet haalbaar.

 

Begeleiding door therapeut ontbreekt bij neurofeedback thuis uitvoeren

Afgezien van de praktische aspecten zijn er nog meer redenen waarom neurofeedback thuis uitvoeren niet mogelijk is. Begeleiding speelt bij neurofeedback namelijk een belangrijke rol. De therapeut geeft tips en legt uit hoe de behandeling in zijn werk gaat. Wanneer je neurofeedback thuis zou doen, zonder therapeut, mis je deze uitleg.

 

Monitoren voortgang behandeling

Daarnaast houdt de therapeut in de gaten of alles goed gaat. Misschien is het nodig om iets aan de behandeling toe te voegen. In de praktijk kan de therapeut dit meteen zien en aanpassen. Wanneer je neurofeedback thuis zou doen, is het niet mogelijk om de behandeling direct bij te sturen. Tijdens de neurofeedback stelt de therapeut ook regelmatig de moeilijkheidsgraad bij. Dit is essentieel voor het slagen van de neurofeedback. Zodra je beter wordt, moet de behandeling moeilijker gemaakt worden. Maar als je een keer een minder goede dag hebt, moet de behandeling weer iets makkelijker gezet worden.

Voor het begeleiden van neurofeedback en het bepalen of de behandeling moet worden aangepast, is de therapeut goed opgeleid. Omdat deze begeleiding en bijsturing essentieel zijn, is neurofeedback thuis uitvoeren dus geen goed idee.

 

Kennis maken?

Wil je weten of neurofeedback voor jou mogelijk is? Neem gerust contact op om een afspraak te maken voor een intake of een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Over ons

  • Vernieuwende behandelvorm
  • Heldere uitleg
  • Inzichtelijke vooruitgang
  • Geen bijwerkingen
  • Persoonlijk!