Ik kan niet slapen - kan neurofeedback helpen?

Niet kunnen slapen is een heel storend en lastig probleem. Het komt helaas veel voor. Sommige mensen vallen moeilijk in slaap, anderen merken vooral dat zij niet door kunnen slapen. Een slechte nachtrust kan voor klachten zorgen. Vermoeidheid, concentratieproblemen en prikkelbaarheid kunnen ontstaan, wanneer je lange tijd problemen ervaart met slapen.

 

Onderzoek naar slecht slapen

Moeilijk of niet kunnen slapen komt ook voor bij onder andere ADHD, stressklachten, angstklachten en depressie. Slecht slapen kan veroorzaakt worden door overactiviteit of onderactiviteit van bepaalde delen van de hersenen. Neurofeedback kan helpen om beter te slapen. Voor aanvang van de behandeling met neurofeedback, bespreken we de klachten en voeren we een QEEG-meting uit. Bij deze QEEG-meting wordt de hersenactiviteit in beeld gebracht. Indien bij deze QEEG-meting overactiviteit of onderactiviteit, die samenhangt met het niet kunnen slapen naar voren komt, zullen we je adviseren te starten met neurofeedbackbehandelingen.

 

Trainen met neurofeedback om slecht slapen te verminderen

Tijdens de neurofeedbackbehandeling wordt de overactiviteit of onderactiviteit die met de QEEG- meting is geregistreerd in beeld gebracht op een computerscherm. Doordat je inzicht krijgt in je eigen hersenactiviteit, leer je veranderingen in positieve richting herkennen. Tijdens de training leer je hoe je je hersenactiviteit in de gewenste richting kunt bijsturen. Hersenactiviteit die samenhangt met het niet kunnen slapen, neemt hierdoor steeds verder af.

 

Waarom neurofeedback bij slaapproblemen?

Voor veel mensen die niet kunnen slapen, is het erg informatief om te kunnen zien hoe hun hersenactiviteit kan samenhangen met hun slaapproblemen. Met neurofeedback wordt het patroon van hersenactiviteit langzaam veranderd, waardoor het slaappatroon kan verbeteren.

 

Meer lezen

Wil je meer weten over hoe neurofeedback werkt, kijk dan op de pagina over neurofeedback of het behandeltraject. Of lees de pagina over slaapproblemen. Vanzelfsprekend kun je ook contact opnemen om je vragen te stellen of een afspraak te maken.

 

Over ons

  • Vernieuwende behandelvorm
  • Heldere uitleg
  • Inzichtelijke vooruitgang
  • Geen bijwerkingen
  • Persoonlijk!