Work Life Balance: hoe zorg je dat deze optimaal blijft?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geschreven door: Petra Westerhof

Petra is psycholoog bij de Hersenfabriek. Ze leert mensen anders te kijken naar stress en om slimme stappen te zetten voor meer energie.
Zakelijk

Work Life Balance: hoe zorg je dat deze optimaal blijft?


Work life balance, steeds meer mensen worstelen daarmee. De druk om op het werk én thuis alles perfect te doen speelt bij steeds meer mensen een rol. Hoe zorg je ervoor dat werk en privé in evenwicht blijven?
In deze blog ontdek je wat work life balance precies is. Waarom de balans tegenwoordig sneller verstoord raakt en wat daarvan de gevolgen zijn. Ook vertellen we wat jij, of jij als werkgever, kunt doen om deze balans te verbeteren. Tot slot laten we zien hoe het programma van de Hersenfabriek hierbij kan helpen.

Work life balance, wat is dat?

Een goede work life balance betekent dat je werk en privé in balans zijn en dat deze elkaar niet negatief beïnvloeden. Je hebt genoeg tijd en energie voor je werk, maar ook voor jezelf, je gezin en alles wat daarbij komt kijken. Tevens heb je genoeg tijd om te ontspannen. Zijn werk en privé in balans, dan zorgt dit ervoor dat je productief, veerkrachtig én gelukkig blijft.

Een goede work life balance: steeds meer mensen worstelen hiermee

In onze huidige maatschappij komt het steeds meer voor dat mensen het moeilijk vinden om een goede balans tussen werk en privé te bewaren. Dit heeft verschillende oorzaken. Mensen ervaren steeds meer druk door:

  • Hoge werkdruk: er wordt veel van je verwacht, deadlines stapelen zich op en veel werkzaamheden zijn ingewikkelder geworden. Ook zijn er veel organisaties met personeelstekorten. Hierdoor zijn mensen geneigd steeds meer te gaan overwerken.
  • Altijd bereikbaar zijn: door e-mail en smartphones blijft werk 24/7 aanwezig, dus ook als je thuis bent en eigenlijk vrij bent. Dit zorgt ervoor dat de grens tussen werk en privé steeds meer vervaagt. Op het werk word je gestoord door appjes van je kinderen. Thuis blijft je werkmail binnenkomen, wat soms moeilijk te negeren is. Ook het feit dat veel mensen thuis zijn gaan werken draagt hier negatief aan bij.
  • Privéverplichtingen: het hebben van een gezin, sociale activiteiten en huishoudelijke taken vragen veel tijd en energie. Doordat tegenwoordig beide partners vaak werken, komt de zorg voor het gezin en de huishoudelijke taken ook op beide partners terecht. Het combineren van werk en privé, het schakelen daartussen kost energie.
  • FOMO: de angst om dingen te missen. Hierdoor plan je meer sociale activiteiten in wat ten koste gaat van ontspanning en herstel. Ook leuke dingen kosten energie!
  • Het veelvuldig gebruik maken van je telefoon: continu berichtjes krijgen, sociale media en hoe “verslavend” dit kan werken. Hierdoor ben je ongemerkt veel tijd kwijt aan scrollen. Dit leidt ertoe dat als je even niets te doen hebt, je hand al snel weer je telefoon grijpt. Dit gaat ten koste van even “niets doen” of een activiteit met minder prikkels. Je hersenen krijgen daardoor minder ontspanning en hersteltijd.
  • Anders gaan denken: tegenwoordig hebben we het idee dat je altijd “gelukkig” moet zijn. Het idee dat alles wat je doet leuk, gezellig, succesvol en nuttig moet zijn is steeds meer normaal en het is niet goed als je daar even niet aan voldoet. We stellen hierdoor te hoge verwachtingen aan onszelf en ervaren daardoor sneller een gevoel van druk en stress.

Kortom: we hebben het tegenwoordig “drukker”, stellen andere verwachtingen aan onszelf en proberen het ten koste van onszelf heel goed te doen. Hierdoor raken werk en privé sneller uit balans. Dit kan je energie opslurpen en je gestrest maken.

Wat gebeurt er als je work life balance verstoord raakt?

Wanneer je een langere periode achtereen in je werk en/of je privé teveel hooi op je vork neemt en je daar te weinig ontspanning en herstel tegenover zet, raakt je werk en privé balans verstoord. Dit kan leiden tot stressklachten.
Dit merk je aan:

  • Minder energie: je bent vaker moe en hebt zelfs geen puf voor leuke dingen.
  • Slaapproblemen
  • Lichamelijke klachten als onrust, gejaagd voelen, hoofdpijn.
  • Cognitieve klachten als moeite met concentreren en vergeetachtig raken.
  • Verminderde productiviteit: je werkt harder, maar krijgt minder gedaan.
  • Spanningen in je privéleven: je hebt minder tijd en aandacht voor je familie en vrienden en je krijgt een korter lontje.

Wat kun je zelf doen om je werk en prive balans te verbeteren?

Om de werk en prive balans te verbeteren is het belangrijk te kijken naar hoe jij jouw tijd op het werk en daarbuiten besteed. Voor een betere balans is het nemen van meer rust essentieel. De aanpassingen die je maakt in je werk en thuis, moeten er uiteindelijk toe leiden dat er meer tijd komt voor rust en herstel.

Hoe kun je dat doen?

  1. Stel grenzen: over je grenzen gaan betekent dat je meer dingen doet dan je kunt en/of wilt. Werk is werk, privé is privé. Schakel je werkmail uit na werktijd. Neem op je werk geen telefoontjes van thuis aan en andersom.
  2. Plan slim: bepaal wat écht belangrijk is en maak een realistische planning. Dit geldt zowel voor werktaken als privé. Niet alles is urgent en even belangrijk. Stel dingen uit die niet direct hoeven te gebeuren.
  3. Zeg vaker ‘nee’: je kunt en hoeft niet alles te doen. Je hoeft niet overal bij te zijn en mag dingen missen. Kies bewust waar je tijd aan besteedt.
  4. Vraag hulp aan anderen: je hoeft niet alles zelf te doen. Vraag je partner om dingen thuis over te nemen en collega’s om je te ondersteunen met werktaken. Soms gaat dit juist sneller dan wanneer je alles alleen wilt doen.
  5. Neem vaker genoegen met een 7: niet alles hoeft perfect te zijn. Voor een goede work life balance is perfectionisme geen vereiste. Als iets geen 10 is, maar een 7 is het ook goed. Vooral wanneer het jou meer vrije tijd oplevert.
  6. Neem pauzes: korte onderbrekingen helpen je om energie en focus te behouden. 5 of 10 minuten even van je werkplek, een blokje om of een kopje koffie drinken, doen al wonderen! En nee.., pak dan niet je telefoon!
  7. Stop met overwerken: veel mensen denken dat hoe meer je werkt, hoe productiever je bent. Het tegendeel blijkt waar: hoe meer je werkt, hoe minder de prestaties zijn die je levert. Je concentratie en denkvermogen verminderen waardoor je uiteindelijk langzamer gaat werken en de kans op fouten toeneemt.
  8. Ontspan bewust: sport, lees een boek of ga wandelen. Laad jezelf op door dingen te doen waar jij op dat moment zin en behoefte aan hebt! Alleen hierdoor komt je stresssysteem tot rust en kan je accu weer opladen.
  9. Leg je telefoon op gezette tijden weg: hierdoor voorkom je dat je ongemerkt tijdens reclames op TV of momenten waarop je anders even lekker zou “wegdromen” je hoofd weer vult met prikkels vanuit je telefoon (appjes, sociale media, etc).

Wat kun jij als werkgever doen aan de work life balance van je medewerkers?

Voor een goede werk en prive balans van je medewerkers is niet alleen je medewerker verantwoordelijk, maar ook jij als werkgever. Een gezonde werkomgeving draagt namelijk bij aan een goede balans en zorgt ervoor dat je werknemers goed blijven presteren. Maar heb ook oog voor het privéleven van je medewerkers.

Hoe krijg je dit voor elkaar?

  1. Biedt flexibiliteit: laat medewerkers zelf hun werktijden bepalen. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld de zorg voor het gezin beter met werk combineren. Ook kunnen onverwachte situaties beter opgevangen worden. Door flexibel te zijn richting je werknemers, creëer je loyaliteit en zullen ze ook flexibel zijn richting jou.
  2. Focus op resultaten, in plaats van uren: hoeveel iemand werkt is minder belangrijk dan het resultaat. Het geeft werknemers flexibiliteit. Ze voelen zich serieuzer genomen en het bevordert creativiteit.
  3. Sta kleinere contracten toe: werknemers die minder uren werken, hebben meer tijd om de verplichtingen tussen werk en privé te combineren. Tevens geeft dit voldoende tijd voor ontspanning en rust. Zij zullen uiteindelijk gelukkiger en productiever werken wat de kans op uitval verkleint.
  4. Creëer een positieve werksfeer: zorg voor een omgeving waarin mensen zich prettig en gewaardeerd voelen.
  5. Geef zelf het goede voorbeeld: wil je dat je werknemers een goede work life balance creëren, dan zul je dat zelf ook moeten doen. Je werknemers zullen sneller geneigd zijn jouw voorbeeld te volgen.
  6. Ga in gesprek met je medewerkers: maak stress en het houden van een goede werk en prive balans bespreekbaar. Door hierover te praten, te bespreken waar je tegenaan loopt, zowel in je werk als privé, creëer je begrip. Je medewerker zal zich gesteund voelen en zal sneller geneigd zijn betere keuzes te maken die zijn work life balance verbeteren.
  7. Biedt hulp: steeds meer werknemers moeten zorgtaken op zich nemen (mantelzorg). Ondersteun hen hierin door extra verlof aan te bieden of tijdelijk werktaken door andere collega’s te laten overnemen.
  8. Geef ondersteuning: biedt trainingen aan die helpen met stressmanagement en balans.

Hoe kan de Hersenfabriek jou of je organisatie helpen?

Voor een goede work life balance is het belangrijk om je energie goed te verdelen tussen de verplichtingen die werk aan je stelt en datgene wat je in je privé tijd allemaal moet en wilt doen. Je hebt maar 100% energie en wanneer je 75% besteedt aan je werk, heb je maar 25% over voor je gezin, huishoudelijke taken en sociale activiteiten. Kosten je privétaken meer energie, dan raakt de balans verstoord en loopt je accu leeg.
Een telefoon zou dan uitgaan en niet meer opstarten. Wij mensen zijn geneigd dit langer vol te houden, waardoor energiereserves langzaam en vaak ongemerkt opraken. We gaan ons lichaam minder goed aanvoelen en weten soms ook niet meer goed wat meer en minder energie kost. We merken vaak te laat dat we over onze grenzen zijn gegaan. Uiteindelijk zullen er klachten ontstaan.

Inzicht in wat energie kost door dit te meten

Veel mensen denken dat de meeste stress en energieverlies vooral door werktaken komt. Het is echter belangrijk je te beseffen dat ook privézaken veel energie kosten – en soms zelfs meer. Veel van onze deelnemers ontdekken dat een dagje thuis soms meer energie kost dan een dag op het werk. Het zorgen voor je kinderen, de huishoudelijke taken, het continu schakelen daartussen, kan meer energie vragen dan een interessante meeting op je werk of lekker geconcentreerd aan een rapport werken. Na een drukke werkdag nog even (te) intensief sporten kan ook net te veel van je energie vragen. Een slaap die niet herstellend genoeg is, laadt je accu onvoldoende op, waardoor je de dag erna niet met 100% energie start, maar met 75%.

Hoe kom je hier nu achter?

De Hersenfabriek helpt jou (of je medewerker) ontdekken wat stress en energie kost zowel op het werk als thuis. Dit doen we met behulp van fysieke metingen van het stresssysteem.



Door te meten welke taken en situaties meer of minder stress veroorzaken en meer en minder energie kosten, krijg je helder inzicht in je persoonlijke stress en energiepatronen. Het laat zien of je voldoende ontspanning neemt om de balans te herstellen en je accu weer op te laden. Ook meet het of je slaap voldoende herstellend is en of de wijze waarop jij beweegt jouw stress en energiebalans op de juiste wijze ondersteunt!
Met deze kennis kun jij (of je medewerker) gerichte stappen zetten om je work life balance te verbeteren en weer vol energie in het leven te staan.

Een gezonde work life balance is de sleutel tot meer plezier, betere prestaties en een gelukkiger leven. Pak de regie en maak keuzes die jou energie geven!

Neem contact op voor meer informatie!

Wil je weten hoe de Hersenfabriek jou kan helpen je work life balance te verbeteren? Lees dan hier verder. Wil je jouw medewerkers helpen op een leuke en laagdrempelige manier meer balans te ervaren tussen werk en prive? Lees dan hier verder.

Interessant? Volg ons!

Volg ons op onderstaande kanalen voor meer informatie en regelmatige updates!

Blijf geïnspireerd!

Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen en blogs? Laat dan hieronder je gegevens achter. We sturen je maandelijks de nieuwste ontwikkelingen in interessante updates.

Meer artikelen

Wat is Vitaliteit?

Wat is Vitaliteit?

Vitaliteit krijgt steeds meer aandacht, maar wat betekent het eigenlijk? En waarom is het voor een organisatie zo belangrijk om hierin te investeren? Wij leggen het graag uit en vertellen jou wat jij kunt doen om jouw team energiek en blij te houden!

Lees meer

Ons programma

Inzicht met onze rapportages

Door slimme groepsrapportages krijg je anoniem inzicht in de energiebalans van je team.

Minder ziekteverzuim

Door inzicht via onze metingen, kun je eerder ingrijpen. En hoe eerder je ingrijpt, hoe minder ziekte.

Sneller terug aan het werk

We helpen bij het herstellen van de energiebalans van jouw medewerkers. Door een sneller herstel kunnen de werkzaamheden ook sneller worden hervat.

Share This

Deel dit artikel

en breng jouw netwerk op de hoogte!