ADHD
ADHD (Attention Hyperactivity Disorder) is een ziektebeeld dat gekenmerkt wordt door aandachtsproblemen met of zonder hyperactiviteit. ADHD komt zowel bij kinderen als volwassenen voor. Kenmerken van ADHD bij kinderen en volwassenen zijn: hyperactiviteit, problemen met aandacht en concentratie, druk gedrag, niet stil kunnen zitten en impulsiviteit.
ADHD en de hersenen
Bij ADHD gaat er in de hersenen iets mis bij het overbrengen van berichten tussen hersencellen. Dat gebeurt door chemische stoffen, ook wel neurotransmitters genoemd. Dit kan gevolgen hebben voor die hersendelen die zich met sturing en remming van gedrag bezig houden. In deze gebieden zijn vaak afwijkende patronen in hersenactiviteit te zien.
Wanneer we met neurofeedback ADHD behandelen proberen we de hersenactiviteit te verbeteren, waardoor klachten afnemen en soms zelfs geheel verdwijnen!
Resultaten en effectiviteit van neurofeedback bij ADHD
Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van neurofeedback bij ADHD. De resultaten zijn zeer positief. De American Academy of Pediatrics (AAP) concludeert op basis van wetenschappelijk onderzoek dat neurofeedback voor ADHD één van de beste behandelingen is en dat er voor neurofeedback evenveel wetenschappelijke onderbouwing is als voor een behandeling met medicatie.
Neurofeedback bij ADHD kan tot de volgende resultaten leiden:
- Verbetering in aandacht en concentratie
- Afname van hyperactiviteit: beter stil kunnen zitten, rustiger worden in hun gedrag
- Afname impulsiviteit: beter nadenken voordat ze iets doen, beter op hun beurt kunnen wachten
- Minder ongeduldig worden
- Meer rust in het hoofd
- Minder dromerig zijn
- Beter gaan luisteren waardoor ze ook beter aanspreekbaar en corrigeerbaar worden op gedrag
- Minder boosheiden emoties beter kunnen remmen
- Meer inzicht en overzicht in de wereld om je heen
- Beter kunnen starten en stoppen met taken
- Beter kunnen schakelen tussen taken
- Beter in- en doorslapen
- Meer zelfvertrouwen
- Verbetering in stemming
- Verbetering in cognitief en sensomotorisch functioneren
- Minder medicatie nodig
Medicatie en neurofeedback bij ADHD
Neurofeedback kan goed ingezet worden bij kinderen en volwassenen met ADHD die niet of onvoldoende reageren op medicatie. Ook wanneer iemand graag zijn medicatie wil afbouwen, kan neurofeedback hiervoor een goede uitkomst bieden.
Ervaringsverhaal ADHD
Lees hier een persoonlijk verhaal van Gerrit die bij de Hersenfabriek kwam in verband met ADHD. Hij had concentratieproblemen en reageerde niet goed op medicatie.
Meer lezen
Meer informatie over de QEEG-hersenmeting, hoe neurofeedback werkt en hoe een behandeltraject bij de Hersenfabriek eruit ziet, vind je op de desbetreffende pagina’s. Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met ons op!