Hersentraining: welke rol kun jij zelf hierin vervullen?

Petra - Wendy

Dat de hersenen van een kind volop in ontwikkeling zijn, dat hoef je niemand te vertellen. Maar ook de hersenen van een volwassene zijn nog steeds in staat zich te ontwikkelen. Het grootste deel van de ontwikkeling van de hersenen vindt plaats in de baarmoeder en tijdens de kindertijd. De hersenen veranderen continu en door herhaalde activiteiten worden neurologische paden tussen neuronen versterkt. Gedachten, gevoelens of acties die vaak herhaald worden, vormen dan een neurologisch circuit dat door herhaling steeds sterker gemaakt wordt in de hersenen. Op deze wijze kun je heel gericht je hersenen trainen.

 

Ontwikkeling van de hersenen bij volwassenen

In de hersenen van een volwassene kunnen ook nieuwe neuronen groeien en nieuwe connecties gemaakt worden tussen neuronen (neurogenesis). Hersenen kunnen zich aanpassen aan nieuwe stimulansen (neuroplasticiteit) en hebben de capaciteit om na letsel bepaalde hersenfuncties over te laten nemen door andere hersengebieden (hersenreorganisatie). Recente onderzoeken laten zien dat dit mogelijk is en dat wijzelf een veel actievere rol kunnen spelen in het trainen en beïnvloeden van onze hersenen.

 

Hersentraining

Bij de Hersenfabriek passen wij dagelijks hersentraining toe en beïnvloeden en trainen we de hersenen door middel van neurofeedback. Dit wordt met name ingezet bij kinderen en volwassenen die klachten ervaren. Maar ook wanneer je geen klachten ervaart, is het belangrijk om je hersenen goed te verzorgen en fit te houden. Maar hoe doe je dat dan precies? Kun jij zelf hersentraining toepassen en zorgen dat jouw hersenen fit blijven?

 

De volgende tips kunnen je daarbij helpen.

 

 • Het is belangrijk jezelf uit te dagen. De mens is van nature geneigd te blijven doen wat hem bekend is. Zowel positieve als negatieve dingen worden een ingesleten pad. Dit kun je veranderen door positieve prikkels toe te laten.  Door dingen te doen die buiten de gebaande paden liggen en voor jouzelf geen automatisme zijn, daag jij je hersenen uit en zet je ze aan het werk. Het kost misschien veel moeite om dit te doen, maar hierdoor zullen je hersenen beter en meer verfijnd gaan werken. Je hersenen blijven in staat te leren, maar alleen jij moet ze deze informatie geven! Blijf dus vooral nieuwe dingen leren. Leer nieuwe recepten uit je hoofd, fiets een andere route naar de winkel of je werk of ga boodschappen doen in een andere winkel. Daarmee train jij jouw geheugen en stimuleer je de hersenen. Hoe meer je van jezelf vraagt, hoe meer corticale ruimte je hersenen aanmaken om deze nieuwe informatie te verwerken. Dus al ben je vijftig en je hebt altijd de droom gehad gitaar te kunnen spelen….. Ga op gitaarles en je zult zien dat je dit alsnog kunt leren!
 • Wij krijgen ook weleens de vraag of het spelen van geheugenspelletjes, sudoku of schaken een positieve invloed heeft op de hersenen en een goede vorm van hersentraining is. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar het effect hiervan op het brein. Het levert verschillende bevindingen op. Er zijn onderzoekers die stellen dat het wel degelijk het geheugen verbetert, je aandacht versterkt en je reactiesnelheid bevordert. Andere onderzoekers stellen, dat wie veel sudoku ’s doet ongetwijfeld steeds beter wordt in het oplossen van deze cijferpuzzels, maar dat niets erop wijst dat een sudokufanaat uiteindelijk in de supermarkt zijn boodschappenlijstje beter kan onthouden. Er wordt dus wisselend over gesproken. Maar ben jij een liefhebber van sudoku of los je graag een kruiswoordpuzzel op? Doe dit dan gerust. Het zorgt in ieder geval voor ontspanning! En ontspanning is belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem wat op zijn beurt de groei van nieuwe hersencellen ondersteunt. Daarmee versterk je het geheugen.
 • Let op je eigen grenzen. Een grote mate van stress kan leiden tot verhoogde (of verlaagde) connecties in delen van je hersenen. Hersengebieden zoals de amygdala en hippocampus kunnen beschadigd raken wanneer stress te lang aanhoudt. Dit kan leiden tot geheugenproblemen en hevige emoties. Chronische stress kan zelfs hersencellen laten afsterven. Maar gelukkig gebeurt dit niet zomaar. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een ernstige vorm van burn-out.
 • Spreek af met vrienden of familie. Sociale interactie is goed om je hersenen te trainen! Sociaal actief zijn wordt geassocieerd met een tot 60% lagere kans op dementie, waarschijnlijk omdat sociaal zijn de aanmaak van ontstekingsremmende chemicaliën in de hersenen stimuleert en een opbouw van stresshormonen helpt tegen te gaan.
 • Ga lekker bewegen! Uit onderzoek is gebleken dat lichamelijke activiteit ervoor kan zorgen dat nieuwe hersencellen worden aangemaakt en het volume van je grijze massa vergroot. Dit heeft een positief effect op functies als leren en het geheugen. Regelmatig wandelen of fietsen gaat ontstekingen tegen en versterkt gelijk de bloedvaten die de hersenen van zuurstof voorzien. Ook voor ouderen is beweging belangrijk om het brein soepel te houden. Het kan de gevolgen van veroudering niet genezen, maar het kan ouderdomsverschijnselen wel vertragen. Dus neem je opa of oma eens mee voor een korte wandeling!  Drie keer per week een half uur wandelen of een uur gym per week heeft voor de ouderen onder ons al een gunstig effect.
 • Neem voldoende vitamine D3. Vitamine D3 halen we uit zonlicht en zit bijvoorbeeld in vis. Onderzoeken hebben laten zien dat vitamine D3 een rol kan spelen bij het voorkomen van neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer. Het voedingscentrum adviseert een inname van 10mg per dag.
 • Neem voldoende rust! Zoals we ook al in eerdere blogs beschreven is een goede slaap essentieel voor jouw brein om te herstellen. Juist tijdens je slaap wordt nieuw geleerde informatie opgeslagen en worden afvalstoffen afgevoerd. Wanneer je te laat gaat slapen en onvoldoende slaapt, worden juist de slaapfases overgeslagen waarin het brein zich kan herstellen! Ook bij slaapproblemen is neurofeedback een oplossing.

 

Mocht je na het lezen van bovenstaande tips nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op!

Over ons

 • Vernieuwende behandelvorm
 • Heldere uitleg
 • Inzichtelijke vooruitgang
 • Geen bijwerkingen
 • Persoonlijk!